Skupině Vítkovice Holding stoupl zisk předběžně na 430 milionů Kč

Strojírenská skupina Vítkovice Holding vytvořila loni konsolidovaný čistý zisk předběžně ve výši 430 milionů korun. Je to o 151 milionů, tedy o 54,3 procenta více než v roce 2011. Na tiskové konferenci v Ostravě to dnes oznámil generální ředitel Vítkovic Jan Světlík. Holding zaměstnává 8500 lidí.  

Auditovaný konsolidovaný čistý zisk společnosti Vítkovice, a. s., která je jádrem původní struktury holdingu a zastřešuje energetické, právní, logistické a další služby pro celé seskupení, vzrostl dokonce o 93,8 procenta. Stoupl z 220 milionů na 427 milionů korun.
 
Strojírenská skupina, která vystupuje pod značkou Vítkovice Machinery Group, měla podle Světlíka nejvyšší tržby v historii. Dosáhly 16,35 miliardy korun, což je o 2,32 miliardy, tedy 16,5 procenta, více než v předchozím roce. Tržby společnosti Vítkovice vzrostly o 20,7 procenta na 13,44 miliardy korun.
 
Světlík řekl, že loňský rok byl pro skupinu nejúspěšnějším v historii. Skupina podle něj dosáhla úspěchu díky investicím. "Zainvestovali jsme nejen do výrobních zařízení, ale i do technologií, vyvinuli jsme novou technologii na práškový kotel, vrátili jsme se zpátky do jaderné energetiky. To jsou všechno důvody, že nám rostou tržby," řekl Světlík. Uvedl ale, že by si dokázal představit i rychlejší růst tržeb. "Ale v zásadě musím říct, že nové zakázky se shánějí stále velmi těžce a musíme to sbírat po celém světě," řekl.
 
Vítkovicím se podle něj vyplatila strategie rozložení různých oborů do širokého portfolia, diverzifikace sice určitým způsobem přináší vyšší náklady, ale zase působí daleko líp na stabilitu. "Máme dvě základní věci. Zaprvé ty klasické strojírenské výroby, které Vítkovice dělaly historicky. K tomu jsme se vrátili do inženýringových oborů, do kterých jsme investovali od roku 2005. Dneska inženýring nám táhne obrat skupiny a částečně nám pomáhá i v zajištění výroby. Jsme takovou výrobní inženýringovou společností," řekl Světlík.
 
Na výsledcích skupiny se podílí více než 30 společností. Tahouny jsou Vítkovice Power Engineering s pětadvacetiprocentním podílem na tržbách, Vítkovice Heavy Machinery, Vítkovice Cylinders a Hutní montáže.
 
Letos firma podle výsledků prvního pololetí očekává asi dvacetiprocentní růst tržeb. "Co se týká ziskovosti, to bude boj až do 31. prosince, jak se nám podaří ustát nákladové položky, protože situace v poplatcích je opravdu neúnosná," řekl Světlík. Firmy podle něj obrovsky zatěžují poplatky na obnovitelné zdroje energie nebo distribuční poplatky za elektřinu a plyn.
 
Vítkovice 70 procent produkce exportují. Světlík očekává, že podíl na českém trhu jim ještě klesne. "Jsme neúspěšní na českém trhu. Neumíme se dostat třeba na pražský dálniční okruh. Velmi se snažíme, abychom to změnili, ale těch příležitostí je tady málo," řekl Světlík.
 
zdroj: ČTK