V ostravské zoo se narodilo mládě hrocha obojživelného

V ostravské zoologické zahradě se narodilo mládě hrocha obojživelného. Návštěvníci ho už mohou pozorovat ve zrenovovaném pavilonu Tanganika. Zoo ale kvůli mláděti, které potřebuje klid, dočasně zrušila komentované krmení těchto oblíbených zvířat, řekla dnes ČTK mluvčí zahrady Šárka Kalousková.

"Zatím nevíme, jestli je to samička nebo sameček. Každopádně mládě je v péči své mámy a vypadá, že je v pořádku. Samice zůstává s mládětem téměř neustále ve vodě a střeží je. Voda představuje zejména pro mládě bezpečnější prostředí než souš, do vody se většinou i narodí a ve vodě je matka rovněž kojí," uvedla Kalousková.
 
Připomněla, že chov hrochů má v ostravské zoologické zahradě dlouholetou tradici. Začal na podzim 1967, kdy do zoo dorazila hrošice Róza, která v Ostravě žila 42 let. Uhynula v říjnu 2009. V roce 2005 se stal hroch obojživelný erbovním zvířetem ostravské zoo.
 
"Významným mezníkem byl pro Ostravu rok 2006, kdy byla Evropskou asociací zoologických zahrad a akvárií pověřena zpracováním a vedením Evropské plemenné knihy hrochů obojživelných. V letošním roce připravila již její sedmé vydání," řekla Kalousková. Doplnila, že počet jedinců ve volné přírodě klesá, stejná situace je i v zoologických zahradách. Hroch obojživelný je tak veden v Červeném seznamu ohrožených druhů.
 
Rekonstruovaný pavilon Tanganika otevřela zahrada v březnu 2011. Během stavebních úprav pavilonu vybudovaného v 70. letech byla vyměněna střecha, vstupní vrata a značná část obvodového pláště budovy. Renovace tehdy přišla na téměř 37 milionů korun. V zadní části pavilonu mohou lidé vidět také kompletní kostru hrocha. Model v životní velikosti vznikl z kostry první hrošice Rózy a byl doplněn některými uměle vyrobenými díly.
 
zdroj: ČTK